Mediáció Székesfehérváron

Mi a mediáció?

A mediáció konfliktuskezelő és vitarendező folyamat, konfliktuskezelő módszer, melynek során egy független harmadik személy segíti hozzá a folyamatban önként résztvevő feleket a kölcsönösen elfogadható egyezség eléréséhez. Gyakran sikeres olyan esetekben, amelyekben a vitázók már nem képesek egymással eredményesen kommunikálni segítő részvétele nélkül. A pereskedéstől és a döntőbíróságtól eltérően a mediáció során nincs külső döntéshozó, a felek maguk oldják meg a konfliktust.

A mediáció egyik célja, hogy elkerülhetővé tegye a holtpontra jutást vagy azon átsegítse a feleket, továbbá megakadályozza a vita kiterjedését, és hozzásegítse a feleket a lehetséges megoldások kidolgozásához. A mediátor, akit legtöbbször a felek választanak, olyan katalizátor funkciót tölt be, amelyben elsősorban a felek érdekére, nem pedig a múlt eseményeire és az elfoglalt pozíciókra fókuszál. A mediátor legfontosabb feladata a folyamat irányítása, a felek segítése.

Érdekel a mediáció? Ilyen egyszerűen megkereshetsz:

Kérdezz bátran!

Vedd fel velünk a kapcsolatot és tedd fel a kérdéseidet: szívesen válaszolunk!

Kérj időpontot!

Az online kapcsolati form segítségével egyszerűen egyeztethetünk egy időpontot.

Egyeztessünk telefonon!

Hívj fel minket és egyeztessünk időpontot telefonon.

Mikor segít a mediáció?

Családi konfliktusok (akár szülő-gyerek konfliktus), szomszédok vagy munkatársak közti vita, párkapcsolati nehézségek, válás vagy szakítás, gyermekelhelyezési ügyek, olyan ügyek, amelyek polgári perrel fenyegetnek, barátok közti konfliktusok, üzleti ügyek esetén.

Mikor érdemes mediációt alkalmazni?

Amikor a felek közt érdekellentét van, amit nem tudnak megoldani, de a kapcsolatot fenn kell, vagy fenn akarják tartani, ezért mindkét fél törekszik a megoldásra.

A mediáció díja:

Előzetes esetmegbeszélés: 10 000 Ft/fél,
Mediáció: 22 000 Ft/alkalom.

A mediáció előnyei

  • A felek mindvégig kontrollálják a folyamatot. Mindenki saját magát képviseli és tudja, mit akar, és mit nem. Nem születik senki számára hátrányos ítélet, senki nem kényszeríthető rá a megoldásokra.
  • A résztvevők a kölcsönös előnyök elérésére törekszenek, szemben a győztes – vesztes dinamikával.
  • A konfliktusok új megoldási szakaszba kerülnek, ezzel új megoldások elősegítői lehetnek. Sok új információ kerül napirendre.
  • Olcsóbb és gyorsabb, mint a bírósági eljárás.
  • A mediáció során született megállapodásokat betartják a felek.
  • A mediációval a felek semmit sem veszítenek, ha nem sikerül megállapodniuk, választhatnak más módszert a vitás kérdések orvoslására. • Szemléletváltást eredményez.

Felhasznált irodalom:
https://www.ncsszi.hu/modszertani-archivum/szakmai-anyagok/2019.08.22